03/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

28-10-2023 05:28 | KNMI | m.b.t. 28-10-2023 t/m 29-10-2023

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Modelbeoordeling door meteoroloog.

Synoptische situatie:

Een groot laag ten westen van Ierland heeft een west-oost georienteerde vore over het zuidelijk deel van de Duitse Bocht en deze beweegt komende dag langzaam noordwaarts over de Noordzee. Aan de noordflank hiervan is de stroming oost tot zuidoost, aan de zuidflank zuidwestelijk. In deze vore liggen 2 occlusies, die met de vore mee noordwaarts bewegen. Ten zuiden van deze vore en occlusies trekken meerdere kortgolvige hoogtetroggen noordoostwaarts over ons aandachtsgebied, wat zorgt voor een verhoogde buienactiviteit. Vanochtend en aan het begin van de middag trekt een grondtrog over het land noordoostwaarts. Een occluderend frontaal systeem (CAD), dat zich nu nog nabij de Golf van Biskaje bevindt, komt snel naderbij en trekt vanavond en vannacht van zuidwest naar noordoost het land. Na passage komt het aandachtsgebied in een soort 'valse' warme sector en neemt de zuidwestelijke stroming in kracht toe. Het front blijft net oost van ons land slepen en een golf in het front, samen met een trog passeert in de loop van de zondag ons land.

Modelbeoordeling:
De Harmonies (vooral HAP1) presteren duidelijk beter dan EC v.w.b. de representatie van de grenslaagbewolking. De slechtste condities concentreren zich in en net noord van de vore. Zuid van de vore enkele opklaringen, waarin de komende uren op meer plaatsen lage SC of turbulentie-St kan ontstaan. Wat de neerslagpatronen betreft lijken de modellen veel op elkaar. EC laat de neerslag bij het occluderende frontale systeem (CAD) vanavond iets eerder het land binnen komen. EC heeft vaak de grootschalige stratiforme neerslag beter te pakken, dus hier houden we rekening mee. Zuid van de occlusie zien we in grote lijnen vergelijkbare patronen met voortdurende buienactiviteit boven het relatief warme zeewater. Belangrijkste aandachtspunt is het windveld in de nacht naar zondag aan de kust (bij de CAD) en in de loop van de zondag de windstoten bij de buien samenhangend met de golftop/trog. In de nieuwste runs lijken deze iets minder sterk te zijn.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen bijzonderheden.

Wind:
Vandaag 6 Bft langs de westkust, kortdurend is 7 Bft mogelijk tijdens passage van een trog. Deze 7 Bft lijkt voornamelijk door de buiigheid te ontstaan. Belangrijkste aandachtspunt is de wind in de nacht naar zondag, net na passage van het frontale systeem. Dan gemiddeld een volle 7 in het noordwestelijk kustgebied. De kans op een 8 Bft is vooral bij buien boven zee. Verder geven de modellen bij buien op zee windstoten van 40-45 knopen, in het noordwestelijk kustgebied is dit plaatselijk nog mogelijk. HA40 en de nieuwste run van EC geven op zee lokaal ook meer dan 48 kn aan windstoten. Dit lijkt niet echt de kust op te komen. Zondagmiddag laat alleen HA40 bij buien boven land zeer lokaal windstoten boven de 40 kn zien. Dit is vaak aan de hoge kant en hier gaan we niet van uit. We gaan daarom nu nog geen code geel voor windstoten uitgeven.

Bewolking:
Zie modelbeoordeling over St. Verder vooral boven zee CB's, met toppen tot FL250-300, lokaal boven FL300, landinwaarts zijn de toppen iets lager. De bewolking bij de trog boven het zuidoosten vannacht is zowel convectief als gelaagd en heeft toppen tot ca FL200. Zondagmiddag kunnen de toppen ook boven land weer naar FL250-300 gaan.

Neerslag:
De buienactiviteit concentreert zich bij de troggen, op zee en bij kustconvergentie. Met name boven de zuidelijke Noordzee komt af en toe onweer voor. CAPE is daar 700-1000 J/kg, lokaal boven de 1000 J/kg. Ook is vanmiddag boven het uiterste zuidoosten kans op onweer. Zondag is de CAPE boven zee iets hoger. Boven land is zeer lokaal CAPE van 700-1000 J/kg te zien. Verder is er nog lokaal effectieve schering mogelijk van ca. 40 knopen. Dit is in de convectiemodus multicell/squall line. Een supercel is dan niet geheel uitgesloten.

Zicht:
Bij neerslag matige tot slechte zichten. Verder goed zicht.

Paraaf meteoroloog: lucassen
Uitgifte: 28/10/2023 05.28 uur LT.

 

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten