01/03/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

01-11-2023 06:15 | KNMI | m.b.t. 01-11-2023 t/m 02-11-2023

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 19 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Uitgifte: 01/11/2023 06.15 uur LT.

Synoptische situatie:

Een Atlantisch lagedrukgebied trekt naar Ierland, waardoor bij ons de zuidwestelijke stroming in kracht toeneemt. Het warmtefront van dit laag trekt de nacht naar woensdag en woensdagochtend noordoostwaarts over het land. In de loop van woensdagmiddag trekt dan het (weinig actieve) koufront van west naar oost over Nederland, gevolgd door een (zwakke) back-bent occlusie en weer een hoogtetrog. Boven de westelijke Atlantische Oceaan ontstaat een randstoring (RACY), die Ciarán heet. De kern ervan bereikt in de nacht naar donderdag de Engelse zuidkust. Donderdagochtend trekt het frontensysteem (occlusiepunt gaat over het zuidoosten) van Ciarán over Nederland en in de middag komt de kern van Ciarán boven de westelijke Noordzee te liggen, met boven Nederland een zeer krachtige zuid- tot zuidwestelijke stroming. De occlusie is volledig om de kern ingedraaid. Ook op vrijdag blijft de kern van Ciarán boven de westelijke Noordzee liggen, maar vult wel wat op.

Modelbeoordeling:
De stratus actueel nabij het warmtefront zit het beste in de HAP1 uitvoer, in de rest zit te weinig. De tendens dat de stratus zich nog wat gaat uitbreiden zit overigens wel in alle modellen. Verder weinig activiteit op het koufront, wel op de back-bent occlusie en zeker op de hoogtetrog. Waarbij alle uitvoer windstoten rond 75 km/u laat zien bij buien. Verder is het belangrijkst deze periode de ontwikkeling van Ciarán. In vergelijking met vorige runs is er weinig verandering qua sterkte en positie. Ook tussen de modellen onderling. EC18 heeft de kern 2 hPa lager, maar ligt wel wat westelijker. Hierdoor is het windveld wat uitgebreider en sterker, maar iets verder van onze westkust af. Wat vooral een aandachtpunt is en blijft is dat de wind niet te veel aanlandig mag worden donderdagmiddag, want dan haal je langs de kust zo 110-120 km/u. Een ander aandachtpunten is de mogelijkheid van mogelijke convectie in het zuidoosten donderdag. Veel potentie gezien de hoeveelheid schering, maar het lijkt op hoogte echter te droog te zijn voor veel buienactiviteit. Een enkele (goed georganiseerde) cell wordt wel berekend door alle modellen, met mogelijk windstoten van 75-90 km/u.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen bijzonderheden.

Wind:
In de loop van de dag van het zuiden uit 6-7 Bft op zee. Bij buien nabij de hoogtetrog vanmiddag op zee en vanavond langs de noordwestkust kans op (zware) windstoten ca. 75 km/u. Aan het einde van de nacht naar donderdag zien we een snelle windtoename aan de oostflank van Ciarán met van het zuiden uit boven land windstoten van circa 80 km/uur. Aan de kust dan 9 Bft. Aan de kust vanaf donderdagmiddag tot ongeveer halverwege de avond uitschieters tot ongeveer 90-100 km/uur. De zuidelijke, dus aflandige, wind zorgt ervoor dat de windstoten aan de kust minder hoog zijn dan bij een aanlandige wind. Op zee overigens 9-10 Bft en windstoten van 110-120 km/u.

Bewolking:
Nabij het warmtefront op uitgebreide schaal St, die zich in de loop van de ochtend nog wat uitbreidt. Bij het koufront stratiforme bewolking met boven zee daaronder CB's met toppen rond FL180. Bij de hoogtetrog opnieuw kans op toppen rond FL300 (onweer), deze lijken zich vooral te beperken tot boven zee. Bij het frontensysteem van het lagedrukgebied Ciarán voornamelijk stratiforme bewolking, daarna convectief, tot ongeveer FL200-250, op zee mogelijk tot FL300.

Neerslag:
Bij de frontensystemen stratiforme bewolking, met soms daaronder niet al te diepe convectie. CAPE is vandaag bij/na passage van de back-bent occlusie ongeveer 500 J/kg, voornamelijk boven zee. De schering is bij beiden ongeveer 20-25 kn, dus enige organisatie. Trigger is vooral de convergentie aan de grond. Donderdag aan de westkant van het koufront een band met ongeveer 700 J/kg. Schering is dan ongeveer 30 kn, dus goede organisatie. Er zitten maar enkele buien de uitvoer, er lijkt geen duidelijke trigger te zijn. Mogelijk is het te droog op hoogte.

Zicht:
In neerslag matig tot slechte zichten. Vannacht en in de ochtend buiten de neerslag om in het noordoosten plaatselijk nevel.

Paraaf meteoroloog: grootn

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten