01/03/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

04-11-2023 05:05 | KNMI | m.b.t. 04-11-2023 t/m 05-11-2023

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Uitgifte: 04/11/2023 05.05 uur LT.

Synoptische situatie:

Lagedrukgebied Ciarán ligt boven de noordelijke Noordzee en trekt zaterdag over de Shetland Eilanden naar de Faeröer waar het dan geleidelijk opvult. Om het laag zijn meerdere occlusies gedraaid. Een hiervan ligt van de Deense kust via het noordwesten van Nederland naar het zuiden van Nederland. Een kortgolvige hoogtetrog passeert in de nacht naar zaterdag, zaterdagochtend gevolgd door een vlakke rug. Hierachter volgt in de middag en avond een volgende occlusie. Deze hoort bij een nieuw complex laag (Domingo genoemd door Meteo France) dat zaterdagavond over het zuiden van Engeland trekt en zondag over de Noordzee naar Denemarken trekt. Hieromheen komen meerdere troggen voor. Een ingedraaide occlusie trekt vervolgens in de loop van de zondag over Nederland.

Modelbeoordeling:
De uitvoer is grootschalig gezien consistent. De stratus wordt in de Harmonie40 en EC uitvoer onderschat. Harmonie 43 uitvoer is vrij goed. De positie van de kern van het lagedrukgebied (Domingo) zondag op de Noordzee verschilt wat tussen de diverse uitvoer, dit zorgt voor onzekerheid in de windverwachting langs de kust. In de Harmonie40/43 uitvoer zondagavond 8 Bft langs de Waddenkust, duidelijk meer gradiënt aan de zuidkant van het laag. De kern ligt wat zuidelijker dan in de EC uitvoer. Vooralsnog noemen we de mogelijkheid op 8 Bft.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen bijzonderheden.

Wind:
Zaterdagmiddag een zwak signaal voor 8 Bft boven het zuidwesten van de FIR, lijkt buitengaats te blijven van de kustdistricten en nemen we (nog) niet mee. Zondag neemt de wind in het noordelijk kustgebied tijdelijk wat af. Zondagmiddag langs de kust NW 7, in het Waddengebied in de avond mogelijk 8 Bft met uitschieters tot ruim 75 km/uur, in de avond langs op de Wadden tot ongeveer 85 km/uur. Dit is vooralsnog geen gele waarschuwing waard.

Bewolking:
Bij de occlusie van zaterdagnacht/ochtend ST 500-1000 vt, vooral in het westen. Bij buien CB's, aan de kust toppen FL250-300, verder landinwaarts in het algemeen lager, rond FL150. Bij de occlusie van zaterdag gelaagde bewolking. Basis vooral in het noorden 500-1000 vt. Ook bij een ingedraaide occlusie die zondag van het westen uit passeert stratus 500-1000 vt, lager dan 500 vt komt niet meer in de uitvoer voor en is ook niet waarschijnlijk.

Neerslag:
Er is in het westen, vooral in Noord- en Zuid-Holland, de afgelopen 48 uur al veel regen gevallen, in het Westland meer dan 50 mm. Zaterdag valt gemiddeld ongeveer 5 mm. Zondag vergelijkbaar, maar als gevolg van het buiige karakter zijn zondag de lokale verschillen vrij groot. Onweer is ongeveer te koppelen aan MUCAPE > 500 J/kg in de EC uitvoer. Dit is met name op zee het geval. Schering is 15-20 kn, dus voornamelijk multicel. Lokale convergentie en zaterdagnacht/ochtend ook de hoogtetrog zorgen voor de triggering.

Zicht:
Geen bijzonderheden.

Paraaf meteoroloog: Huiskamp
Uitgifte: 04/11/2023 05.05 uur LT.

Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten