01/03/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

07-11-2023 16:14 | KNMI | m.b.t. 07-11-2023 t/m 08-11-2023

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Uitgifte: 07/11/2023 16.14 uur LT.

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven de noordelijke Noordzee vult geleidelijk op en beweegt ONO-waarts. Aan de zuidflank van dit laat voert een westelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Een hoogtetrog passeert vanavond ons land van west naar oost. In de loop van de nacht neemt de onstabiliteitsdiepte sterk af en bereikt een goed doorstroomde trekrug het zuidwesten van de FIR, op nadering van een occluderend frontaal systeem behorende bij een Atlantisch laag. Morgenochtend verlaat deze rug alweer het noordoosten. Het warmtefront stelt weinig voor en passeert al in de middag, het koufront bereikt morgen aan het einde van de avond het uiterste noordwesten, en wordt voorafgegaan door een occlusie. In de loop van de nacht naar donderdag passeert er een golf in het front, waardoor de neerslagzone mogelijk langdurig over het land zal blijven slepen.

Modelbeoordeling:
Tot en met morgenavond is de uitvoer synoptisch gezien consistent en zijn er alleen detailverschillen in de grenslaag, waarbij HAP1 en HA43 het meest realistisch zijn met de berekening van de lage bewolking. Een ander aandachtspunt is de wind voor morgenmiddag en avond, waarbij er in het noordwestelijk kustgebied kans is op zware windstoten (75-90 km/uur). Door de vrij zuidelijke windrichting komen deze nauwelijks landinwaarts en bovendien hanteren we in deze maand nu steeds meer het wintercriterium voor een code geel (vlak langs de kust en op de Wadden is dat 90 km/uur). Een ander aandachtspunt blijven de verwachte neerslagsommen in het noordwesten. De voorgeschiedenis is daar zeer nat (na een zeer natte oktober en de eerste 6 dagen van november lokaal al weer 100+ mm). De frontale golf in de nacht naar donderdag en donderdagochtend lijkt vooralsnog zuidoostelijk genoeg over te trekken om het dan in het noordwesten grotendeels droog te houden.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen bijzonderheden.

Wind:
Aantrekkende wind, seinen voor 6 Bft, morgenochtend toenemend naar 7 Bft en in de middag en avond mogelijk 8 Bft, met in het noordwestelijk kustgebied zware windstoten van 75-90 km/uur. Achter het koufront neemt de wind sterk af. Het front zelf licht in een scherpe vore, waardoor verschillen in de koers van de frontale golf veel invloed hebben op de wind.

Bewolking:
Tot aan het frontaal systeem in de polaire lucht voornamelijk convectieve bewolking, toppen FL200-250, die verder landinwaarts een deels stratiform karakter krijgt bij het gebrek aan voeding in de avond, nacht en ochtend. Bij geclusterde buien kans op lage Sc. Vanavond hogere toppen van de Cb's, mogelijk tot FL300, bij de passage van de hoogtetrog. Dit is vooral boven het noordelijke helft van de FIR. Vannacht en morgenochtend in de oostelijke helft turbulentiestratus. Bij het frontaal systeem gelaagde stratiforme bewolking, bewolking lager dan 1000 vt lijkt boven zee niet waarschijnlijk, boven land in de loop van de avond en nacht naar donderdag wel kans op St. West van het koufront

Neerslag:
Aanvankelijk is kustconvergentie de belangrijkste forcering maar vanavond volgt een opleving van de buiigheid a.g.v. PVA bij de hoogtetrog, vooral boven de noordelijke helft van de FIR. CAPE rond 500 J/kg, bij de hoogtetrog wat meer. Schering ongeveer 20 kn. Onweer is mogelijk, vanavond ook op meer plaatsen in de kustgebieden. Winterhagel is niet uitgesloten (nulgradenniveau ongeveer 4000 vt). Aan de oostzijde van het frontaal systeem ook nog inzaaiing van ondiepe convectie. Bij het frontaal systeem stratiforme neerslag, waar er volgens de nieuwste run ongeveer 15 mm zal vallen verspreid over het land.

Zicht:
Geen bijzonderheden.

Paraaf meteoroloog: homan
Uitgifte: 07/11/2023 16.14 uur LT.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten