01/03/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

09-11-2023 05:42 | KNMI | m.b.t. 09-11-2023 t/m 10-11-2023

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Uitgifte: 09/11/2023 05.42 uur LT.

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied net noordwest van Schotland smelt samen met een volgend Atlantisch laag dat richting de Britse Eilanden beweegt. Het NO-ZW georiënteerde koufront ligt 04 UTC boven het westen en trekt vervolgens door golfvorming maar langzaam oostwaarts. In de loop van de middag en avond neemt de cyclonaliteit boven onze omgeving toe op nadering van een hoogtetrog. Deze trog zal ons land in de nacht naar vrijdag passeren. Het lagedrukgebied zelf zal vrijdag tezamen met het hoogtelaag richting het midden van de Noordzee trekken. Vrijdagmiddag en -avond trekt dan nog een occlusie-restant over het zuiden en zuidoosten.

Modelbeoordeling:
De modellen liggen op een lijn. De precieze koers, timing en activiteit van de golftoppen in het front verschillen iets. Verder berekenen de modellen in de warme sector, met name vlak voor het koufront, ST. Hier laten HAP1 en HA43 de slechtste condities zien met in de nacht en ochtend in het oosten kans op ST aan dek. Actueel lijkt de bewolking in de frontale zone een klasse lager te zitten dan in de modellen, er is dus meer stratus dan de modellen weergeven.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen bijzonderheden.

Wind:
West van het koufront neemt de wind sterk af. Bij de buien van vanmiddag en vanavond berekenen HA40 en HA43 lokaal 35-40 kn. Dit is mogelijk wat te hoog, maar ruim 30 kn is bij een bui goed mogelijk. Vrijdag aan de voorzijde van de trog mogelijk een ZW 7, en bij buien boven zee 40-45 knopen. Aan de westflank in de avond scherp ruimend naar NW 7.

Bewolking:
Zie modelbeoordeling. Bij het frontaal systeem gelaagde stratiforme bewolking tot FL200 met dus ook veel stratus. Donderdag overdag op nadering van de hoogtetrog verder convectieve bewolking. Bij buien Cb's, toppen in het algemeen FL250-300. Vrijdag later op de dag bij de occlusie meer stabiel gelaagde bewolking.

Neerslag:
Bij het frontaal systeem en de twee golven stratiforme neerslag. Vanmiddag en -avond bij de buien kans op onweer en winterhagel (FZL 4000-5000 vt). De hoogste CAPE waarden 700-1000 J/kg zijn op zee te vinden. Schering 20-25, lokaal 30 knopen. Derhalve zijn dan enkele goed georganiseerde multicells mogelijk. De totale neerslagsommen tot en met vrijdagmiddag op veel plaatsen 10-20 mm, op sommige plaatsen 20-30 mm. Doordat de buien in het noordwestelijk kustgebied in de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend aanhouden kan daar in totaal plaatselijk ruim 40 mm vallen.

Zicht:
In de frontale neerslag matige, plaatselijk slechte zichtcondities. West van het koufront buiten buien uitstekende zichten, in buien matig tot slecht zicht.

Paraaf meteoroloog: buscher
Uitgifte: 09/11/2023 05.42 uur LT.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten