01/03/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

23-11-2023 10:16 | KNMI | m.b.t. 23-11-2023 t/m 24-11-2023

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog.

Synoptische situatie:

Een warmtefront blijft vandaag boven het (uiterste) zuidoosten slepen. Achter het warmtefront voert in de warme sector een westelijke stroming maritiem tropische lucht aan. Het bijbehorende oost-west georiënteerde koufront bereikt het Waddengebied vandaag rond 17 UTC en trekt in de avond en nacht naar vrijdag zuidwaarts over het land. Daarachter voert een noordwestelijke stroming maritiem polaire lucht aan met een afkoelende bovenlucht. Een laag noordoost van IJsland trekt opvullend zuidoostwaarts richting het zuiden van Zweden. Bijbehorende trog bereikt ons land later vrijdag middag. Op nadering hiervan neemt de gradient verder toe. Vanaf dat moment passeert ook de koudste bovenlucht. De windpiek bevindt zich nabij de trog.

Modelbeoordeling:
In de loop van vandaag wordt de wind het belangrijkste aandachtspunt, waarbij er tegen de middag al zware windstoten mogelijk zullen zijn op de Wadden. Vanaf halverwege de middag zijn er ook windstoten mogelijk van 90 km/uur, rond en direct achter het koufront, hetgeen randje code geel zou betekenen voor de kustgebieden (in de winter). Verder achter het koufront lijken dergelijke windstoten vooral te zijn verbonden aan buien in het model. Vrijdagnacht/ochtend zien we bij buien ook windstoten tot 100 km/uur, in de loop van de dag neemt het nog wat toe met de piek vrijdagmiddag/avond op passage van de trog. Oranje-criteria, 120+ km/uur aan de kust, 100+ km/uur landinwaarts, lijken volgens EC niet aan de orde (EPS geeft slechts 5% kans hierop). De laatste ECMWF run van 00 uur heeft ook een iets minder scherpe trog dan de voorgaande run. Echter, Harmonie (HAP1, HA40 en in mindere mate HA43) laten bij passage van de trog langs de noordkust nog steeds windstoten van rond 120 km/u zien, wat dus het oranje criteria voor in de winter is. KEPS geeft hiervoor 40-50% kans. Het lijkt veroorzaakt te worden door de vele wind op hoogte die bij buien (doormengen) het aardoppervlakte kan bereiken. Harmonies zijn vaak wel iets te extreem. Meeste kans op windstoten in deze 120 km/uur categorie tijdens buien bij de trog.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Vandaag nog zacht. Vrijdag buiten buien om 5-7°C, tijdens buien daalt de temperatuur kortdurend naar circa 3°C.

Wind:
Zie ook de modelbeoordeling. Seinen voor 6-7 Bft, vanaf vanmiddag ook (af en toe) 8 Bft en zware windstoten (75-90 km/uur) in het noord(west)elijk kustgebied. Vanaf de nacht naar vrijdag bij buien boven zee ook windstoten tot 100 km/uur. Vrijdagmiddag komt er mogelijk ook een 9 Bft te staan, met daarbij zeer zware windstoten van meer dan 100 km/u aan zee. HAP1, HA40 en in mindere mate HA43 laten aan het einde van vrijdagmiddag en het begin van vrijdagavond windstoten van rond 120 km/u zien bij buien langs de noordkust. KEPS geeft hiervoor 40-50% kans. EC is veel minder zwaar met hierop slechts 5% kans. Aandachtspunt.

Bewolking:
Nabij het warmtefront St, in de warme sector Sc die boven het noorden een kleine kans op een basis van 1000-1500 vt. Bij en ook vlak achter het koufront ingebedde TCu's, verder achter het koufront Cb's (met toppen FL100-150). Vrijdagmiddag en avond toppen rond FL200 en in het oosten (koudste bovenluchten) rond FL250/-40C met daar de grootste onweerskans. De Limburgse heuvels houden vrijwel de gehele periode kans op St door stuw. Verder laat Harmonie in buien kans op ST zien, maar dat komt door winterse neerslag.

Neerslag:
In de warme sector droog. Bij het koufront wat buiige regen, daarachter enkele buien die langzaam in intensiteit toenemen. In de loop van vrijdag neemt het winterse karakter toe met af en toe korrelhagel bij de buien. Vooral in de Limburgse heuvels in de loop van vrijdagmiddag ook kans op natte sneeuw, maar accumulatie wordt niet verwacht. Wellicht kan het alleen kortdurend wat wit worden op de Vaalserberg.

Zicht:
Vannacht in motregen slechte zichten en in het zuidoosten ook plaatselijk nevel. Overdag goede zichten, in neerslag nabij en achter het koufront matig tot slecht.

Paraaf meteoroloog: schaikm
Uitgifte: 23/11/2023 10.16 uur LT.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade) | Winterse neerslag/gladheid

Sluiten