22/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Aa en Maas: We zijn met man en macht aan het werk, maar overlast is helaas niet overal te voorkomen

26-12-2023 12:00 | Waterschappen | m.b.t. 26-12-2023

Ook bij ons is het kletsnat in het hele werkgebied. De sloten en beken staan helemaal vol en de bodem is vanwege de vele regenval verzadigd en kan niks meer opnemen. Ondanks de kerstdagen zijn we keihard aan het werk om zoveel mogelijk overlast te voorkomen. Het watersysteem zit echter zo vol, dat dat helaas niet overal lukt.
 
Er is op dit moment geen sprake van een acuut veiligheidsrisico, maar we krijgen wel veel meldingen van ondergelopen kelders, kruipruimtes en straten die blank staan of toiletten waar het water omhoog komt. We begrijpen dat dit heel vervelend is, zeker tijdens de feestdagen. Dit wordt veroorzaakt door de extreme neerslag die valt. Helaas kunnen wij niet meer doen dan we al doen; namelijk het zorgen van afvoeren van water waar dat nog wel kan of het daarheen sturen waar het zo min mogelijk overlast veroorzaakt.

Op sommige plekken worden noodmaatregelen getroffen om het water af te voeren. Op verschillende plaatsen worden extra pompen en/of big bags ingezet. De waterberging Starkriet in het Aa-dal tussen Someren en Helmond is sinds vrijdag actief. Het waterbergingsgebied Ham-Havelte ten zuiden van Veghel wordt vandaag ingezet. Dit om de kern van Veghel te beschermen tegen natte voeten. Onze andere waterbergingsgebieden zijn gereed om ingezet te worden als dat echt noodzakelijk wordt. Gezien de aanhoudende neerslagverwachtingen houden we deze troefkaarten zolang mogelijk achter de hand.

Wateroverlast/(zware) neerslag

Open artikelSluiten