22/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

29-12-2023 06:12 | KNMI | m.b.t. 29-12-2023 t/m 30-12-2023

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 30 december 2023 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 18 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Uitgifte: 29/12/2023 06.12 uur LT.

Synoptische situatie:

Stormdepressie Gerrit ligt actueel tegen de Noorse westkust. Dit laag verplaatst zich langzaam oostwaarts over het zuiden van Scandinavië en vult daarbij op. Rond het laag wordt met een zuidwestelijke stroming maritiem ‘polaire’ lucht aangevoerd. Hierin bevinden zich enkele occlusierestanten en troggen. Zo'n occlusierestant trekt vandaag slepend over het land zuidwaarts en blijft overdag nog lang over het zuidoosten slepen. Verder trekt over de noordelijke helft van de FIR een occlusie zuidoostwaarts richting Denemarken. Zuid van deze occlusie trekt een trog oostwaarts over de zuidelijke Noordzee en in de avond over het midden van ons land. Zaterdagmiddag passeert er een zwakke rug van zuidwest naar noordoost over het land. Deze rug wordt zaterdagmiddag eerst gevolgd door nog een deel van de occlusie van vandaag, die zich vrij inactief weer noordoostwaarts verplaatst. In de avond volgt er een tevens vrij inactief warmtefront behorende bij een nieuw Atlantisch lagedrukgebied ten westen van Ierland.

Modelbeoordeling:

Synoptisch zijn de verschillen vrij klein. Aandachtpunt is de activatie van de occlusie in de loop van de ochtend en de trog in de avond. Alle modellen laten de occlusie in de loop van de ochtend activeren in combinatie met de passage van een actief deel dat actueel boven Het Kanaal ligt. Waarschijnlijk doordat de bovenluchten aan de noordflank kouder worden en een jet die wat gunstiger ligt. Hierdoor aan de noordflank vergelijkbare condities die we vannacht zagen (windstoten bij stevige buien rond 75 km/u). Kortom, toenemende kans op onweer, korrelhagel en dus windstoten die tegen het gele criterium aanzitten. HAP1 heeft (als enige) bij een bui in de Kop van Noord-Holland een windstoot van 95-100 km/u. De rest van de Harmonie uitvoer zit op het beeld van afgelopen nacht, ook de KEPS. De trog van vanavond trekt bij de laatste runs over een midden van het land (ipv het noorden). Bij de trog opnieuw kans op onweer en korrelhagel. De windstoten pakken waarschijnlijk wat lager uit dan bij de occlusie vanochtend.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Aanhoudend zacht.

Wind:
Vandaag nog lange tijd boven de Noordzee ZW 7-8 Bft. Bij het occlusie in de loop van de ochtend bij stevige buien weer kans op windstoten van 75-90 km/u aan zee en boven land van 65-75 km/u. Vanavond zijn de windstoten bij de buien boven het midden van het land een aandachtspunt. Kunnen lokaal zwaar (aan zee 75-85 km/u en boven land 65-70 km/u) uitpakken. Op passage van de rug tijdelijk even minder wind. Na passage van de rug op zee weer ZW 6-7.

Bewolking:
Bij de occlusie van vandaag toppen rond FL150, aan de noordflank rond FL200. Verder plaatselijk wat lage Sc. Ten noorden ervan opklaringen en Cu. In het zuidoosten, bij de occlusie blijft een dik wolkenpakket aanwezig. In de avond op de passerende trog enkele Cb's. Toppen tussen FL250-300 zijn mogelijk. Wanneer de occlusie zich zaterdagmiddag weer noordoostwaarts over het land verplaatst Sc met een kleine kans op wat lage Sc of St. Verder een enkele TCu met toppen ca. 8000 vt.

Neerslag:
Bij de occlusie enkele buien, die vooral aan de noordflank soms stevig kunnen uitpakken met onweer en korrelhagel. In de loop van de ochtend weer activerend door koudere bovenluchten en een wat gunstiger liggende jet. In totaal valt er de komende 48 uur over het algemeen 8-12 mm, maar door het buiige karakter van de neerslag is plaatselijk 20+ mm mogelijk. Vanavond op trogpassage (dynamische forcering) enkele pittige buien. Cape neemt toe naar waardes tussen 400-700 J/kg, zeer lokaal richting 1000 J/kg. Daarbij neemt ook de effectieve schering fors toe naar mogelijk 40+ knopen. Onweer en korrelhagel zijn wederom goed mogelijk. In de loop van zaterdagochtend tijdelijk overal droog. Wanneer de occlusie zich zaterdagmiddag weer noordoostwaarts over het land verplaatst zeer plaatselijk een enkele spat uit een TCu.

Zicht:
Goede zichten. In neerslag vandaag af en toe matig tot slecht.

Paraaf meteoroloog: grootn
Uitgifte: 29/12/2023 06.12 uur LT.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten