22/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

30-12-2023 18:17 | KNMI | m.b.t. 30-12-2023 t/m 31-12-2023

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 31 december 2023 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Uitgifte: 30/12/2023 18.17 uur LT.

Synoptische situatie:

De komende 48 uur bepaalt een actieve depressie (naam: Geraldine door Meteo France) het weerbeeld. Het lagedrukgebied trekt langzaam oostwaarts en komt in de nieuwjaarsnacht boven de Noordzee te liggen. Maandag overdag trekt het opvullend richting Duitse Bocht. Een NW-ZO georienteerd warmtefront ligt net ten noorden van de Wadden en trekt snel noordoostwaarts. Met een zuid- tot zuidwestelijke stroming wordt in een brede warme sector zachte lucht aangevoerd. Het golvende koufront zal pas komende nacht het westen van de FIR bereiken en zondagochtend over ons land trekken. Het koufront wordt snel gevolgd door een hoogtetrog gevuld met koudere lucht op enige hoogte. Oudejaarsavond passeert een volgende (kortgolvige) trog. In de nacht naar maandag en maandag overdag gevolgd door de restanten van de ingedraaide occlusie. De stroming draait dan naar west tot zuidwest.

Modelbeoordeling:

Aandachtspunt is vooral de wind op zondag, vooral ook ivm vuurwerkshows. Modellen lopen niet veel uiteen. Uitschieters boven zee 75+ km/uur maar door zuidelijke richting komen deze niet het land op. Pas in de avond en rond de jaarwisseling zien we wat signalen in enkele Harmonies dat er bij buien zeer lokaal 75 km/uur boven land kan voorkomen. Ander aandachtspunt zijn de buien zelf. EC laat de buiigheid oudjaarsavond en nieuwjaarsnacht boven land flink inzakken. Dit heeft te maken met het convectieschema. De Harmonies geven de buien wel verder landinwaarts en geven daarmee een realistischer beeld, zeker gezien de forse aanlandige component van de stroming.

Aandachtspunten
 

Temperatuur:
Weinig dagelijkse gang.

Wind:
Vanaf vanavond boven zee 6-7 Bft, zondag buitengaats ook af en toe 8 Bft. Boven land zondagavond ook wat toename van de gradient. In een groot deel van het land 5 Bft. Bij buien 30-35 kn, lokaal 35-40.

Bewolking:
Bij het warmtefront en in de warme sector gelaagde bewolking. Vooral boven zee ook St bij het warmtefront. Ook het koufront lijkt overwegend gelaagd. Aan de achterzijde zijn al snel weer Cb's mogelijk met toppen FL250-FL300 door de snel inlopende hoogtetrog. Ook op de trog in de avond kunnen de toppen naar FL250-300 gaan. OP de ingedraaide occlusie zien we in de nacht naar maandag lokaal een St-signaal boven land.

Neerslag:
Bij het warmtefront wat lichte regen of motregen, met name boven zee en het westen van ons land. Zeer lokaal ook in de warme sector. Bij het koufront regen gevolgd door buien, met toenemende kans op onweer en korrelhagel. Cape 400-700 J/kg, boven zee nog wat meer, en schering van 20-25 kn, multicell. Dieper landinwaarts gaat de activiteit van de buien in de nacht naar maandag er wel iets uit.

Zicht:
Goede zichten. In neerslag overwegend matig, soms kortdurend slecht in buien.

Paraaf meteoroloog: buscher
Uitgifte: 30/12/2023 18.17 uur LT.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten