30/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

03-04-2024 22:33 | KNMI | m.b.t. 03-04-2024 t/m 04-04-2024

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 04 april 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Uitgifte: 03/04/2024 22.33 uur LT.

Synoptische situatie:

Een laag boven het noorden van Engeland trekt gedurende de periode naar het noorden van Denemarken. Het koufront beweegt zich in vanmiddag en vanavond van west naar oost over het land. Achter dit koufront trekt nog een zwakke bovenluchttrog met daarin occlusierestanten over de Noordzee noordoostwaarts. Donderdag krijgen we met een volgende randstoring te maken. Een occluderende frontale zone trekt dan vooral in de ochtend noordoostwaarts over het land. Het diffuse koufront verlaat al ergens tussen 09 en 12 UTC het oosten. Ook dit front wordt kort gevolgd door een hoogtetrog die vnl actief is boven de zuidelijke helft van het land. Donderdagavond passeert een mobiele rug, waarbij een occlusierestant over de noordwestelijk helft van de FIR beweegt en het noordwesten van het land schampt. Het warmtefront van lagedrukgebied "Olivia" bereikt het westen van de FIR in de nacht naar vrijdag.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien verschilt de modeluitvoer niet veel. We zien de gebruikelijke verschillen in de representatie van de grenslaagbewolking bij de diverse frontale systemen. De Harmonie-versies bieden allen een goede leidraad, waarbij HA43 actueel het beste presteert. Aandachtspunt is de mogelijk stevige convectie morgen. Met name in de zuidoostelijke helft in grofweg de eerste helft van de middag een overlap van onstabiliteit, forse windschering (mits de optilling vanaf de grond plaatsvindt) en voldoende forcering (hoogtetrog+linkeruitgang jet+koufront). Dit zou enkele buien kunnen geven met onweer en mogelijk (zware) windstoten. Dit laat ondertussen alleen nog HA40 zien, die convectieve windstoten overigens steevast overdrijft. HA43 en HAP1 houden het een slag rustiger. Het lijkt erop dat het effect van de linkeruitgang van de jet boven ons land net uitgewerkt is en we het puur van de hoogtetrog moeten hebben. Qua onweer en hagel lijkt het ook allemaal niet zo bijzonder, ook vertonen de progtemps steeds meer stratiforme trekken. Het zullen waarschijnlijk voornamelijk de neerslagintensiteiten in het zuidoosten zijn die opvallen, maar die zijn ook niet code geel waardig.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Vandaag in EC wat hogere Tx dan dan in de Harmonies. Met wat instraling vanmiddag lijkt me dat EC het wel aardig aangeeft. Donderdag lopen de modellen weinig uiteen. Dan opnieuw temperaturen tussen de 10 en 15 C.

Wind:
Gemiddelde wind conform de modeluitvoer. Aandachtspunt zijn de windstoten bij eventuele onweersbuien op donderdag. Kans op zware windstoten is aanwezig, maar voornamelijk in een toch al stevig windveld. De laatste Harmonie-runs (12 UTC) laten slechts windstoten zien van 60-65 km/u in de zuidelijke helft, gedeeltelijk ook gewoon gradiënt. Alleen HA40 heeft hier en daar nog een windstoot tot 75 km/u. KEPS-kansen hierop bij buien boven land ondertussen max 10-20%, kansen op meer lijken verwaarloosbaar.

Bewolking:
De Harmonies bieden een goede leidraad voor de inschatting van de wolkenbases. Structurele verbetering na passage van het koufront vanmiddag. Donderdag bij occluderend front opnieuw een sterk St-signaal die HA43 wat zwaarder aanzet dan andere Harmonies en EC. Donderdagmiddag met name in de zuidoostelijke helft kans op Cb's met toppen tot FL300, toppen dalen in de loop van de middag snel naar max FL100. In de avond in het noordwesten op occlusie toenemende kans op St. Nabij het warmtefront van laag "Olivia" een gelaagd pakket met vooral op zee (lage) St.

Neerslag:
Grootschalige en convectieve neerslagpatronen komen grotendeels overeen in de modeluitvoer. Vanmiddag enige convectie op passage koufront. Donderdag eind van de ochtend en in de middag mogelijk stevige convectie. Dan overlap van 500-1000 J/Kg MuCape en ca. 30 kn effectieve windschering (vanaf de grond) kan vooral in de zuidelijke helft enkele goed georganiseerde multicellen opleveren. Plaatselijk met onweer en/of hagel, hoewel het signaal niet echt sterk is. Plaatselijk valt er donderdag in de zuidelijk helft ca. 20 mm. Buienactiviteit wordt in de avond onderdrukt door de mobiele rug, met in het noordwesten plaatselijk nog wat lichte regen op een schampend occlusierestant. De nacht naar zaterdag in het westen hier en daar lichte regen nabij het warmtefront van lagedrukgebied "Olivia".

Zicht:
Boven zee bij vrijwel alle frontale structuren kans op mist/St aan dek. Boven land meest goed zicht, in neerslag matig tot slecht.

Paraaf meteoroloog: grootn
Uitgifte: 03/04/2024 22.33 uur LT.

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Sluiten