06/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

24-04-2024 05:27 | KNMI | m.b.t. 24-04-2024 t/m 25-04-2024

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 25 april 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Uitgifte: 24/04/2024 05.27 uur LT.

Synoptische situatie:

Aan de westflank van een complex hoogtelaag boven Scandinavie staat er in ons aandachtsgebied een noord- tot noordwestelijke stroming met aanvoer van maritiem polaire lucht. Aan de grond bevindt zich woensdag 03 UTC een laag boven Sleeswijk-Holstein. Dit laag trekt langzaam opvullend zuidoostwaarts. Een occlusierestanten die om het laag heen gekruld zijn bewegen overdag over ons land. Een hoogtetrog trekt overdag over het noordoosten en oosten (T 500 hPa langs de oostgrens -33°C), in de loop van de avond en nacht naar donderdag passeert een vlakke hoogterug en neemt de onstabiliteitsdiepte af. In de nacht van woensdag op donderdag trekt echter een volgend hoogtelaag de Noordzee binnen. Dit hoogtelaag trekt zuidoostwaarts en wordt donderdagavond net noord van de Wadden verwacht. Aan de grond ontstaat donderdagnacht langs de Engelse oostkust een kleinschalig laagje langs een zwakke barokliene zone. Dit laagje trekt langzaam OZO-waarts. Door de interactie met het hoogtelaag ontstaat er bij dit laagje een structuur met geleidelijk wat frontale kenmerken. (Cold Air Development). Het koufront van de CAD bereikt donderdag eind van de middag de westkust en trekt gedurende de avond over ons land.

Modelbeoordeling:

De aandacht gaat uit naar de buien. Vanaf het einde van de nacht zien we in alle modellen de buiigheid opleven, op nadering en passage van de hoogtetrog. Later in de middag zie we tendens van afname als de koudste bovenlucht is weggetrokken. EC/HA40 laten de buien woensdagavond boven land waarschijnlijk veel te snel uitdoven. We gaan er van uit dat de buiigheid wel minder wordt, maar niet helemaal verdwijnt. Voor donderdag later op de dag wordt de ontwikkeling boven de Noordzee interessant. De modellen zijn in grote lijnen weliswaar eensgezind over de vorming van het laagje (CAD), in de precieze koers zien we nog wel significante verschillen voor ons land. De meeste oplossingen laten het laagje (net) noordwest van ons land aankomen. Rondom de kern zien we wel verschillen in gradient, met name in de Harmonie-versies.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Het blijft fris. Komende nacht op een beschutte plek mogelijk net rond het vriespunt aan de grond.

Wind:
Tot in de avond 6 Bft boven zee en in de kustdistricten. In het noorden van de FIR aanvankelijk 7 Bft, met het wegtrekken van het laag afnemend. Verder bij een bui op zee en langs de kust kans op uitschieters tot 35 kn, overdag boven land in buien vergelijkbare uitschieters. Bij de CAD ook weer kans op 6 Bft, dan uit het zuidwesten. Op het koufront zijn vlagen tot 30-35, lokaal 35-40 knopen mogelijk.

Bewolking:
CB 's, overdag in het noorden en oosten mogelijk tot ca. FL230, in het zuidwesten maximaal tot FL150-FL180. Woensdagmiddag en -avond weer afnemende tophoogtes door wegtrekken van de koudste bovenluchten. Verder bij de ingedraaide occlusie en in de Limburgse heuvels (stuw) mogelijk woensdagochtend kans op St. Donderdag overdag komen de toppen geleidelijk weer wat hoger. Op het koufront van de CAD lokaal (verscholen) Cb's tot ca. FL150 en vooral nabij de kern van het laagje kans op ST.

Neerslag:
Geïsoleerde buien, door de kouder wordende bovenlucht in de ochtend toenemend in aantal en activiteit. Overdag -33°C op 500 hPa boven het noordoosten en oosten, CAPE 400-700 J/kg en niet al te veel schering. Single-, in het noordoosten ook een enkele multi-cell. Met name in de oostelijke helft ook korrelhagel en plaatselijk ook onweer. Gezien de NESO is woensdagochtend in de Limburgse heuvels wat natte sneeuw niet geheel uitgesloten. EC onderschat de onweerskans waarschijnlijk iets in deze luchtsoort, Harmonie geeft een wat beter beeld. Vanmiddag van het noord(west)en uit afnemende buienactiviteit, toch blijven de ondiepe buien aanhouden tot en met de nacht naar donderdag. Donderdag overdag aanvankelijk vrij veel lichte buien (mogelijk wat inzaaiing). Later op de dag mogelijk iets activerend afhankelijk van de positie van een kleine jet streak. CAPE is 200-400 J/kg, schering 10-20 knopen, een enkele multi-cel is dan mogelijk. Op het koufront van de CAD mogelijk enkele (verscholen) buien.

Zicht:
Geen. In een fellere onweers- of hagelbui mogelijk ook even matig tot slecht zicht.

Paraaf meteoroloog: buscher
Uitgifte: 24/04/2024 05.27 uur LT.

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten