18/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Lange periode van onweersbuien door onstabiele lucht

02-06-2016 12:00 | KNMI | m.b.t. 25-05-2016 t/m 07-06-2016

Al sinds vrijdag 25 mei stroomt er warme, vochtige en onstabiele lucht over Nederland die wordt aangevoerd over de noordflank van een lagedrukgebied dat boven Europa rondtolt. Dat zorgt de afgelopen week bijna elke dag voor steeds nieuwe onweersbuien met hevige regenval, bliksem en hagel.

Vooral de lokaal hevige regenval zorgt voor grote wateroverlast en grondverzakkingen in het oosten en zuidoosten van Nederland. Daar zijn de onweersbuien en de daarmee gepaard gaande overlast het hevigst geweest.

Het KNMI heeft elke dag waarschuwingen voor de onweersbuien uitgegeven voor meerdere provincies. Op dinsdag 7 juni, donderdag 2 juni en maandag 30 mei  is voor het zuidoosten van Nederland opgeschaald naar code oranje vanwege de grote impact en overlast van de onweersbuien en extreme regenval.

De herhalingstijd van de onweersbuien op 1 juni was in een groot gebied minder dan eens per vijf jaar, in een smalle strook zelfs minder dan eens per dertig jaar. Dit is in bovenstaand kaartje zichtbaar gemaakt. Deze berekening is gebaseerd op KNMI-neerslagmetingen van regenmeters en de neerslagradars van een dag.

Onweer/blikseminslag | Verslag/analyse | Wateroverlast/(zware) neerslag

Open artikelSluiten