Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn Meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

Guidance en weerkaartjes

25-06-2019 05:33 - KNMI - m.b.t. 25-06-2019 t/m 26-06-2019

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 26 juni 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
De stroming (500 hPa) is zuidzuidwestelijk. Het golvende polaire front ligt NNO-ZZW georienteerd boven Bretagne, Het Kanaal en Engeland. Wij bevinden ons in tropische lucht, in de grenslaag is de stroming overwegend zuidoostelijk. Een golf in het front met een buiencomplex actueel boven Het Kanaal en het zuiden van Engeland trekt vandaag overdag noordwaarts net ten westen van de FIR. Een vlak thermisch laag boven het noordwesten van Frankrijk trekt noordwaarts, bereikt aan het begin van de middag het uiterste zuidwesten en trekt in de loop van de middag en avond als een langgerekt laag of N-Z georiënteerde vore van zuidwest naar noordoost over het land. Aan de achterzijde wordt de stroming in de grenslaag noordwestelijk. Woensdag passeert van het noordwesten uit het dan inmiddels meer ONO-WZW georiënteerde polaire front. Dit is inactief en alleen herkenbaar aan wat lagere Td en en de ThetaW850-gradient. Woensdag breidt een NW-ZO georiënteerde uitloper van een hoog ten noordwesten van de Britse Eilanden zich als een rug uit over (het noorden van) Nederland.

Modelbeoordeling:
De beschrijving van de thermische vore varieert wat tussen de diverse uitvoer, maar voor het weerbeeld is dit nauwelijks van invloed. Er zijn verschillen in de baan en de timing van het thermisch laag op dinsdag. Hierdoor varieert het tijdstip waarop de stroming in de grenslaag noordwestelijk wordt, in de westelijke kustprovincies ligt dit tussen 12 en 15 UTC, dit veroorzaakt weer een verschil van enkele graden in de maximumtemperatuur in het westen. Het buiencomplex zit consistent in de modellen, al blijft er onzekerheid in de grootte van het gebied van de Noordzee FIR dat er mee te maken zal krijgen. Boven land houden beide Harmonies het droog, EC en HIR komen met een zeer lokaal licht neerslagsignaal later vandaag verspreid over het land, hetgeen eigenlijk niet uit de progtemps te halen is. Mocht het tot neerslag komen dan moet het wel duidelijk vanaf flinke hoogte gebeuren en zal het bij geringe intensiteit waarschijnlijk verdampen voordat het de grond bereikt. De progtemps laten geen convectie vanaf de grond toe; te droog en daarnaast ook een inversie rond FL050-060. Verder zijn er nog timingsverschillen m.b.t. het binnenlopen van stratus vanaf de Noordzee in de nacht naar woensdag.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Actueel toch lagere Tn dan de modellen hadden voorzien; op veel plaatsen toch beneden de 20°C. In de stedelijke gebieden is het niet beneden de 23°C gekomen. Tmax is vandaag in de westelijke helft sterk afhankelijk van het tijdstip van de winddraaiing maar waarschijnlijk wordt het op veel plaatsen nog net even tropisch warm. In het zuiden, oosten wordt het ongeveer 35°C. Woensdag grote verschillen: van 18°C langs de noordwestkust tot boven 30°C in het zuidoosten.

Wind:
Tijdstip van de windruiming vandaag verschilt enkele uren, nu valt niet te zeggen welke timing het meest waarschijnlijk. Het binnenstromen van de koudere lucht gaat gepaard met een sterk vlagerige wind.

Bewolking:
Bij de (ingebedde) onweersbuien boven het (noord)westen van de FIR CB's vanaf middelbaar niveau en met toppen tot FL400. Verder nabij het golvende front middelbare en hoge bewolking, ook boven land. In alle uitvoer loopt er in de nacht naar woensdag van het noordwesten uit stratus de FIR binnen, hoe laag deze komt en hoe ver deze zich landinwaarts uitbreidt verschilt tussen de diverse uitvoer, met de in het algemeen gebruikelijke verschillen waarbij de Harmonie uitvoer de laagste basis/grootste uitgestrektheid laat zien. Woensdag overdag beperkt de ST zich tot de kust a.g.v. dagelijkse gang boven land. Vandaag overdag hebben de modellen ook al plekjes met stratus ten westen van de FIR, actueel zit het ook al bij de Engelse kust, maar dit zou voorlopig buiten onze FIR moeten blijven.

Neerslag:
Bij de buiige neerlag boven het (noord)westen van de FIR een grote kans op onweer. In geen enkele uitvoer is boven land convectie vanaf de grond zichtbaar en hier gaan we dan ook niet vanuit. Het zwakke signaal in HIR en EC later vandaag boven land betreft convectie vanaf middelbaar niveau, als het al niet gewoon overwegend stratiform is. Wanneer het toch vanaf de grond zou lukken is de effectieve schering 20-30 kn (afhankelijk of de convectie vanaf de grond komt of vanaf 3000-5000 vt). Met de hoge CAPE is dan een enkele actieve multicel mogelijk. Wellicht kan er in de loop van de dag lokaal een spat regen of een licht buitje vallen uit een dikker AC-dek of een TCu vanaf hoogte maar zonder significante condities en dit hebben we dan ook niet in de verwachtingen opgenomen.

Zicht:
In de loop van de avond en nacht naar woensdag en tevens woensdagochtend boven de Noordzee en in de kustgebieden waarschijnlijk matig tot slecht, nevel genoemd boven land. Aandachtspunt is wel de zichtcondities in het westen van de FIR al vandaag overdag, volgens de modellen schampen de slechtere zichtwaarden alleen het uiterste westen van de FIR, in werkelijkheid zien we dit al op meer plaatsen gebeuren. Met een toenemende oost-component in de wind zou dit in de loop van de ochtend tijdelijk weer wat moeten verbeteren.

Paraaf meteoroloog: wijs
Uitgifte: 25/06/2019 05.33 uur LT.

Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007