Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn Meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

Guidance en weerkaartjes

19-07-2019 19:12 - KNMI - m.b.t. 19-07-2019 t/m 20-07-2019

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 20 juli 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Aan de zuidoostflank van een lagedrukgebied zuid van IJsland, met een randstoring boven Schotland, staat boven het aandachtsgebied een zuidwestelijke stroming. Een zwakke rug heeft het noordoosten inmiddels verlaten waarna de stroming vanavond cyclonaal wordt op nadering van een volgend frontaal systeem dat zich momenteel boven de Britse Eilanden bevindt. Het warmtefront bereikt aan het begin van de avond het zuidwesten van de FIR waarna we in de loop van de avond en nacht in de warme sector terecht komen. Morgen overdag passeert de warmste lucht in een ZW-NO georiënteerde thermische vore alvorens het koufront later in de middag en avond oostwaarts het land zal passeren. Ondertussen nadert er in de bovenlucht een trog, die voor wat extra forcering zorgt. Ook komt mogelijk de linkeruitgang van een jetstreak zodanig te liggen dat dit morgenmiddag ook extra dynamische forcering oplevert. De back-bent occlusie behorende bij het Schotse laag passeert het land vervolgens in de loop van de nacht naar zondag, waarna een eveneens N-Z georiënteerde (trek)rug zondagmiddag het westen van de FIR bereikt.

Modelbeoordeling:
Synoptisch gezien zijn er geen noemenswaardige verschillen. Wat de frontale neerslag betreft zien we de gebruikelijke verschillen, met Hirlam die te weinig verdamping heeft ruim voor het warmtefront uit en de Harmonies die te weinig stratiforme neerslag laten zien. Vanaf morgenochtend wordt de situatie complex en onzeker, met de advectie van buien vanaf middelbare hoogte in de warme sector boven het westen van de FIR bij en aan de achterzijde van de vore. Boven het oosten van het land kunnen de buien mogelijk vanaf de grond ontstaan. Alle modellen laten dit patroon zien, de vraag is hoe westelijk de buien vanaf de grond gaan ontstaan. De vore verlaat het noordoosten rond 13 UTC, het zuidoosten rond 15 UTC. Achter de vore volgt het koufront, waarvan de activiteit in de modellen verschilt. Het begint er nu meer op te lijken dat de eerste zware buien ontstaan bij de vore in de eerste helft van de middag in de noordoostelijke helft van het land, gevolgd door een tweede zone (net voor het koufront uit) met zware buien vooral boven het midden en zuidoosten later in de middag en aan het begin van de avond. De neerslagactiviteit op de back-bent stelt weinig voor, eigenlijk alleen H36 en HIR komen met wat lichte regen of enkele lichte buien. Deze modellen komen hierbij ook met een kans op stratus, dit lijkt realistisch.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen bijzonderheden.

Wind:
Vanaf morgenmiddag in de westelijke kustdistricten kans op een 6 Bft. Bij de (onweers)buien landinwaarts kans op (zware) windstoten. De Harmonies laten boven het oosten van het land wel een indicatie voor zware windstoten zien. De omstandigheden zijn gunstig; de droge laag onderin zorgt voor verdamping en dus versnelling, de waterloading is hoog (PW 40) en de buien trekken vrij snel.

Bewolking:
Bij het warmtefront een frontaal wolkenpakket. Bij de thermische vore en op nadering van het koufront vanaf morgenochtend ook CB's. Eerst vanaf middelbaar niveau, later landinwaarts ook vanaf de grond. Toppen van FL350-FL400. Vanaf het koufront weer alleen vanaf middelbaar niveau en toppen afnemend tot FL250, dan waarschijnlijk in combinatie met gelaagde bewolking. Pas achter de back-bent occlusie raken we de onstabiliteit kwijt maar op nadering van de rug zal achter het koufront de convectieve bewolking al grotendeels verdwijnen. Bij deze occlusie geleidelijk wel lagere wolkenbases met vooral boven de Noordzee en het noorden ook kans op stratus. Elders in het land lijkt turbulentie-stratus niet helemaal uitgesloten later in de nacht naar zondag en zondagochtend, zeker gezien de natte voorgeschiedenis.

Neerslag:
Bij het warmtefront mogelijk wat lichte regen die waarschijnlijk nauwelijks de grond bereikt. Bij de vore en op nadering van het koufront perioden met regen en (ingebedde) geclusterde (onweers)buien, het eerst in het westen van de FIR. De CAPE-waarden lopen dan al op naar 500-1000 J/kg, in de middag naar 1500-2000 J/kg, in het oosten lokaal naar 2000 J/kg. Progtemps laten toppen toe tot ca. FL350/FL400. Buien aanvankelijk vanaf middelbare hoogte, in het oosten van het land bij de vore mogelijk vanaf de grond. De effectieve schering is dus ongeveer de 0-6 km schering en deze neemt toe naar 25-30 kn, hetgeen resulteert in een goede organisatie van de buien. Waarschijnlijk in de vorm van multicellen, de schering is niet voldoende voor een supercel. Flink wat onweer is mogelijk en in het oosten ook hagel en windstoten. Het beeld in de laatste runs is in enige mate consistent, met al behoorlijke neerslagintensiteiten boven het westen, maar de hagel en windstoten vooral boven het oosten. Het zwaarste lijkt voor Duitsland weggelegd. Achter de vore op het koufront waarschijnlijk nog buien/regen, dan toppen tot FL250. Onweer mogelijk. De modellen verschillen echter in het neerslagbeeld, hetgeen ook geld voor de occlusie. We gaan uit van wat lichte regen of enkele lichte buien bij de occlusie.

Zicht:
Goede zichten, morgen in neerslag teruglopend. Door de wind lijkt nevel/mist onwaarschijnlijk in de nacht naar zondag, al is nevel (in combinatie met stratus) niet helemaal uitgesloten.

Paraaf meteoroloog: wijs
Uitgifte: 19/07/2019 19.12 uur LT.

Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007