DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.
Geldig | 02-06-2019 11:00 - 03-06-2019 10:00 |
Uitgifte | 02-06-2019 10:15 |
Update | 02-06-2019 23:55 |
Aan een behoorlijk warme (maar korte) periode komt een eind als morgen voormiddag een koufront behorende bij een laag (dan) over het noorden van de UK van west naar oost passeert. Het koufront is niet bijzonder actief, interessanter is wat ervooruit op de kaarten staat. Vanavond passage van een convergentielijn (evenwijdig aan het koufront) die rond middernacht over het oosten van ons land verwacht wordt. De convergentielijn betekent de eerste kans op buien maar die kans moet klein genoemd worden, de lucht is droog en de forcering niet bijzonder sterk. Na passage van de lijn neemt de buienkans toe maar blijft bescheiden. Als het lukt zijn dat meteen wel interessante exemplaren, cellen hebben een hogere wolkenbasis en ontstaan in een setting met > 1000 J/Kg MLCAPE en voldoende effectieve schering voor organisatie tot multicell niveau. Die hogere basis i.c.m. vrij droge lucht eronder betekenen goede condities voor de bliksemfotografie maar ook kans op forse downbursts - dus zware windstoten. Buien verplaatsen zich vrij snel in NO-richting.
De belangrijkste modellen berekenen - als gezegd - beperkte buienkansen. GFS is enthousiaster maar komt ook met hogere dauwpunten (meer vocht).
Voor de Skywarn-waarnemers: het is weer zo\'n situatie waarin de kansen op meldenswaardige verschijnselen klein zijn maar die desondanks toch forse bijverschijnselen kan opleveren. Bij onweer natuurlijk schade door blikseminslag, maar bij eventuele downbursts kans op windstoten die wellicht het meldcriterium van 90 km/u (net) niet halen, maar die met de bomen vol in het blad wel degelijk schade en gevaar kunnen opleveren. Dus ook de eventuele windschade melden!
UPDATE 2/6 18:45 - Over Zeeland zijn enkele buien actief op de convergentielijn. Het KNMI heeft een waarschuwing ("code geel") uitgezet over ZW-Nederland: "In het zuidwesten van het land komen enkele onweersbuien voor met daarbij kans op (forse) windstoten."
UPDATE 2/6 20:30 - Op een lijn van - zeg - Brussel naar Amsterdam momenteel onweersbuien die in NO-richting trekken. Deze lijn beweegt langzaam oostwaarts. Het KNMI heeft zojuist de waarschuwing ("code geel") uitgebreid tot over de zuidwestelijke helft van Nederland: "In de zuidwestelijke helft van het land komen enkele onweersbuien voor met daarbij kans op (forse) windstoten."
UPDATE 2/6 23:55 - De Code Geel geldt momenteel voor heel NL m.u.v. de westelijke provincies en Utrecht. "Er komen, met uitzondering van het westen, enkele onweersbuien voor met daarbij kans op (forse) windstoten en hagel" aldus het KNMI. Er is hagel geconstateerd en er zijn meldingen van wolkbreuken.
Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)