28/05/2023 - (niet aangemeld)

Spotterbericht 798

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 20-01-2023 00:00 - 20-01-2023 18:00
Uitgifte 20-01-2023 00:44

Actueel trogpassage van west naar oost met daarbij buien met winterse neerslag. Morgen nadert een volgend klein laag met  een uitloper (trog) ervooruit vanuit het noorden en trekt zuidoostwaarts over de zuidelijke helft. Hierbij worden de nodige actieve buien verwacht met sneeuw en kans op onweer. Sommige berekeningen komen ook met kans op ijsregen of onderkoelde regen. Met name over het zuidoosten en (uiterste) oosten kan dit leiden tot de nodige overlast (m.n. door sneeuwval).

Gladheid is iets om goed in de gaten te houden maar is v.w.b. het Skywarn-meldsysteem niet relevant. Bij onweer kan schade door blikseminslag gemeld worden en eventuele schade door gladheid (dat zal vaak om verkeersongevallen gaan). Loopt tijdens sneeuwval het zicht terug tot minder dan 200 meter kan zware sneeuwval gemeld worden. Eventuele ijzel of ijsregen direct melden maar alleen als het vallen ervan wordt waargenomen.

Het KNMI waarschuwt (Code Geel, later ook Oranje) voor de sneeuwval en bevriezing van natte weggedeelten: "In vrijwel het gehele land komen buien voor, mogelijk met een winters karakter. Vanavond, vannacht en morgenochtend krijgt het winterse karakter de overhand. Hierdoor is er in het hele land, met uitzondering van de kuststrook, kans op gladheid door winterse buien en/of bevriezing van natte wegen en geldt code geel. Morgenochtend trekken zwaardere winterse buien over het land en dit levert vanaf 08:00 uur in de provincies Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en vanaf 10:00 uur het oosten van Gelderland en Limburg met rond 5 cm sneeuw per uur een code Oranje op."

Harmonie run 19/1 18z voor  luchtdruk/wind en neerslagtype 11:00lt

Onweer/blikseminslag | Winterse neerslag/gladheid

Media (7)Meldingen (5)Sluiten