28/05/2023 - (niet aangemeld)

Spotterbericht 799

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 25-01-2023 23:00 - 26-01-2023 12:00
Uitgifte 25-01-2023 10:45
Update25-01-2023 11:13

Vanaf het einde van de avond en gedurende de nacht naar donderdag passeert een occlusie met daaraan verbonden neerslagzone van noordwest naar zuidoost over ons land. Het zit niet echt in de verwachtingen maar aangezien modellen EC, ICON en Harmonie bij herhaling komen met m.n. meer landinwaarts ijsregen en ijzelkansen toch dit bericht. Over het uiterste oosten/zuidoosten kan de neerslag aanvankelijk als sneeuw vallen. Voor Limburg geldt dat de winterse neerslagkans aanhoudt tot het middaguur.

Gladheid speelt geen rol in het Skywarn meldsysteem maar ijsregen of ijzel wel: maar alleen melden als het vallen ervan waargenomen wordt. Verder eventuele schade als gevolg van gladheid.

Het KNMI waarschuwt (Code Geel): "In de nacht naar donderdag en donderdagochtend valt er in het zuidoosten (natte) sneeuw. In Limburg kan dit plaatselijk voor gladheid zorgen. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hier hinder van ondervinden."

UPDATE 25/1 11:13: Het KNMI heeft de waarschuwingtekst gewijzigd naar: "Komende nacht en donderdagochtend valt er vooral in de provincie Limburg sneeuw of ijzel. Daardoor kan het op meerdere plaatsen glad worden. Ook in het oosten van Gelderland en het oosten van Brabant is er kans op sneeuw of ijzel, maar dit is nog onzeker."

UPDATE 26/1 07:20: Het KNMI heeft om 05:09 een Code Oranje voor de zuidoostelijke provincies uitgegeven voor gladheid: "In het oosten van Noord-Brabant, in Gelderland en in Limburg komt plaatselijk verraderlijke gladheid door ijzel voor. Hierdoor kan schade en gevaar ontstaan als gevolg van gladde wegen (code oranje)." Dit geldt vooralsnog tot 09:00.

Winterse neerslag/gladheid

Media (7)Meldingen (67)Sluiten