18/05/2024 - (niet aangemeld)

Spotterbericht 802

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 07-03-2023 09:00 - 08-03-2023 03:00
Uitgifte 07-03-2023 09:03
Update07-03-2023 21:45

Het koufront behorend bij een laag met de kern momenteel over Denemarken beweegt nog maar langzaam zuidwaarts en zal later vandaag over het uiterste zuidoosten stagneren. De bijbehorende ruime neerslagzone brengt regen en (natte) sneeuw over het midden en zuiden.

'Achter' (noordelijk ervan) dit front wordt met een noordwestelijke stroming van oorsprong polaire lucht aangevoerd. de bovenlucht (500hPa vlak ) temperaturen nemen daarbij flink af tot bijna -40°C over het uiterste noorden/Wadden. Dat betekent voor vanmiddag en vanavond buien met korrelhagel, (natte) sneeuw en kans op onweer erbij. Limburg blijft naar verwachting in de neerslagzone bij het front.

V.w.b. het Skywarn-meldsysteem geldt dat gladheid op zich niet gemeld wordt maar schade als gevolg van (vnl. verkeer) graag wel melden. Verder evt. schade voortkomend uit blikseminslag.
Voor alle volledigheid, voor winterse neerslag zijn de meldcriteria:

Het KNMI waarschuwt met een Code Geel voor gladheid door sneeuwval over Limburg.

Tot slot: buiten Skywarn-bestek maar toch, vanavond lokaal kans op gladheid door opvriezing van natte weggedeelten. Opgepast dus als je de weg op moet.

UPDATE 7/3 21:45 - Het KNMI heeft voor morgenochtend code oranje afgegeven voor Noord-Brabant en Limburg vanwege gladheid door sneeuwval. In Limburg gaat dat om 04.00 uur in, in Brabant om 06.00 uur. In Zuidoost-Brabant en in Limburg kan plaatselijk meer dan 5 centimeter sneeuw vallen, zegt het KNMI. In de Limburgse heuvels valt mogelijk 10 centimeter. In de rest van het land geldt code geel, een lichtere waarschuwing.

Onweer/blikseminslag | Winterse neerslag/gladheid

Media (3)Meldingen (3)Sluiten