28/05/2023 - (niet aangemeld)

Spotterbericht 803

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 13-03-2023 09:00 - 14-03-2023 21:00
Uitgifte 13-03-2023 09:22

Een laag beweegt over de noordelijke Noordzee oostwaarts, het bijbehorende warmtefront  is momenteel al gepasseerd en naar verwachting zal het koufront rond het middag van west naar oost over ons land trekken. In de warme sector veel wind voor het noordwesten en, na passage van het koufront, ook over het noorden. E.e.a. betekent actueel en voor de eerste helft van de middag over de genoemde gebieden kans op windstoten tot over 90 km/u.

In de nanacht passage van een occlusiefront met naar verwachting veel wind over het (uiterste?) zuiden, dit kan v.w.b. de windstoten dinsdagochtend een aandachtspunt zijn.

V.w.b. de buien worden in een setting met weinig onstabiliteit met wel ruime diepe windschering enkele goed georganiseerde onweersbuien berekend - maar dan wel net zuidoostelijk van ons land. Mogelijk kan het uiterste zuiden van Limburg daar wat van meekrijgen, een kans die in de KNMI Guidance genoemd wordt. In de avond/nacht naar dinsdag passage van een hoogtetrog met daarbij kans op tot multicell niveau georganiseerde (onweers-)buien. Dinsdag overdag stroomt van oorsprong polaire lucht over het land uit, de koude bovenluchten zijn dan aanleiding tot buien van een toenemend winters type met wel weer kans op onweer erbij.

V.w.b. het Skywarn meldsysteem vooral aandacht voor de windstoten die tot over het meldcriterium van 90 km/u kunnen reiken. Verder evt. schade door blikseminslag of wind.

Het KNMI waarschuwt (Code Geel) voor de windstoten: "In het westen en noorden van het land komen zware windstoten voor van meer dan 75 km/uur. Vooral in het begin van de middag kunnen de zware windstoten af en toe snelheden van 90-100 km/uur bereiken. De wind komt uit het zuidwesten. Aan het einde van de middag verdwijnen de zware windstoten weer."

Onweer/blikseminslag | Wind/storm (-schade) | Winterse neerslag/gladheid

Media (12)Meldingen (45)Sluiten