03/05/2024 - (niet aangemeld)

Spotterbericht 849

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 13-10-2023 09:30 - 14-10-2023 23:00
Uitgifte 13-10-2023 09:45

Drukte op de weerkaarten met een sturend laag over de oceaan met de kern tussen Schotland en IJsland dat in noordoostelijke richting verder trekt. Voor ons is vooral de passage van een randstoring van belang, dit laag trekt ten noordwesten van ons land voorbij met bijbehorend windveld aan de zuidkant en voorzien van actief koufront gevolgd door een actieve occlusie. 

In de loop van de ochtend bevindt het hele land zich in de warme sector en neemt de wind over het noordwesten toe. Vanmiddag en vanavond van noordwest naar zuidoost passage van het koufront vrij snel gevolgd door de occlusie. Op deze fronten buien met kans op zware windstoten. Vooral bij de occlusie ook kans op onweer. Voor de buien is slechts enkele honderden J/Kg MUCAPE beschikbaar maar bv EC berekent wel zeer ruime diepe (0-6km) windschering, als dat effectief aangesproken kan worden is vergaande organisatie van de buien mogelijk, kans op een enkele low-topped supercell wordt genoemd in de verwachtingen en wordt ook berekend (SCP).

Zaterdagmiddag en -avond de nodige buien over de zee ten noorden van NL, bij deze buien kans op onweer en (korrel-)hagel, e.e.a. is wellicht nog voor het uiterste noorden/Wadden van belang.

V.w.b. de Skywarn meldingen vooral aandacht voor evt. schade door blikseminslag of wind en het optreden van windstoten die het meldcriterium (90 km/u) halen.

Het KNMI geeft een Code Geel voor de windstoten over - zeg - de noordwestelijke helft: "Vanaf het einde van de ochtend worden in het noordwesten zware windstoten verwacht van 80-90 km/uur uit een zuidwestelijke richting. In de loop van de middag breiden deze windstoten zich uit over het westen en noorden, met uitschieters van 75-85 km/uur."

Onweer/blikseminslag | Wind/storm (-schade)

Media (4)Meldingen (6)Sluiten