03/05/2024 - (niet aangemeld)

Spotterbericht 851

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 20-10-2023 00:00 - 20-10-2023 23:55
Uitgifte 19-10-2023 23:00

Vandaag 19 oktober al een interessante weersituatie met aanvoer van zachte lucht vanuit het zuidwesten en dat met een gestagneerd (occlusie-)front over het noorden waarbij voor dat front uit met een oostelijke stroming aanzienlijk koelere lucht werd aangevoerd. Op de kaart voor de maxima van 19 oktober dan ook een fors temperatuurverschil van noordoost naar zuidwest:

Morgen 20 oktober speelt een soortgelijke situatie als lagedruk vanuit Frankrijk ons land nadert met aan de noordkant een tweetal occlusies met er vooruit een sterke oostelijke stroming die vooral over het noorden veel wind/zware windstoten kan opleveren. Bij passage van de fronten veel neerslag, over de noordelijke helft zijn tientallen millimeters totale neerslag mogelijk, over het uiterste noorden/Wadden lokaal 40 tot 50mm (EC/Harmonie).

V.w.b. het Skywarn-meldsysteem zijn vooral de windstoten van belang die over het noorden het meldcriterium (90 km/u) kunnen halen. Verder mogelijke schade of overlast door de oplopende hoeveelheid neerslag.

Het KNMI waarschuwt (Code Geel): "Vrijdag overdag komen er in het Waddengebied en op de Waddeneilanden zware windstoten voor van 75-90 km/uur. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen daar hinder van ondervinden."

Totale neerslag tot morgen middernacht, cf. Harmonie run 18z, bron Weerplaza:

Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Media (1)Meldingen (23)Sluiten