03/05/2024 - (niet aangemeld)

Spotterbericht 852

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 28-10-2023 12:00 - 29-10-2023 23:00
Uitgifte 28-10-2023 12:00

Aangestuurd door een omvangrijk laag ten westen van Ierland is de stroming over ons land tijdens de berichtperiode overwegend zuidwestelijk en is buienactiviteit vooral gekoppeld aan passage van een aantal troggen. Over zee voldoende onstabiel voor onweer, dit kan, gesteund door kustconvergentie, ook voor de westelijke kustgebieden van belang zijn. Volgens modelberekeningen vooral voor het noordwesten waar ook de totale neerslag t/m zondag fors kan oplopen tot meer dan 30mm. Ook landinwaarts voldoende onstabiel voor onweer, voor zaterdag zal dat gaan om bescheiden kansen en dan vooral het zuidoosten.

Aandacht moet echter gaan naar de situatie op zondag als meer onstabiliteit en zeer ruime windschering (zowel LLS als DLS 0-6km) over de zuidoostelijke helft beschikbaar is. In een 'high shear - low CAPE' (MUCAPE tot enkele honderden J/Kg) setting kunnen buien - als alles goed samenvalt - organiseren tot vitale, evt. clusterende multicellen of zelfs tot een enkele (low-topped) supercell. Onweer, veel neerslag op korte tijd en windstoten zijn dan te verwachten, en mocht het komen tot supercell-organisatie moet met de relatief lage wolkenbasis en ruime LLS gelet worden of het kan komen tot hoosvorming.
Verder geldt nog kans op zware windstoten bij buien die over de noordwestelijke kustgebieden trekken.

V.w.b. de Skywarn-meldingen letten we normaal gesproken vooral op schade of overlast door blikseminslag of oplopende neerslagtotalen, het optreden van wolkbreuken en windstoten die het meldcriterium (90 km/u) halen.

Er staan op moment van opstellen van dit bericht geen weerwaarschuwingen uit. 

Totale neerslag vlgns Harmonie 06z, bron Weerplaza:

Onweer/blikseminslag | Tornado/hoosverschijnsel(en) | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Media (4)Meldingen (2)Sluiten