03/05/2024 - (niet aangemeld)

Spotterbericht 853

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 01-11-2023 11:00 - 03-11-2023 03:00
Uitgifte 01-11-2023 11:00
Update02-11-2023 08:46

Een wat langere geldigheidsperiode deze keer en dat heeft alles te maken met het veelbesproken laag dat door het MetOffice Ciarán is gedoopt.

Voor vandaag 1/11/2023: drukte op de weerkaarten als vanmiddag van -zeg- west naar oost een koufront, occlusie en trog passeren, allen gerelateerd aan lage druk ten westen van Ierland. Dit levert de nodige buien op met kans op onweer en windstoten erbij. De meeste onstabiliteit over zee en dus is de onweerkans daar het duidelijkst. Direct aan de westelijke kusten kans op zware windstoten bij de buien.

Voor morgen en overmorgen 2-3/11/2023: Bij het omvangrijke en wat complexe laag over de oceaan is een randstoring ontstaan die door een gunstige positie onder de bovenstroming kan uitdiepen tot een indrukwekkende ruim 950hPa (sommige berekeningen komen tot 960hPa, maar dan nog). Dat betekent een puist wind vooral aan de zuid- en zuidwestkant van het laag. Het laag (Ciarán dus) beweegt over het zuiden van de UK, komt morgen westelijk van ons land op zee (EC plaatst de kern iets westelijker) om donderdagavond en de nacht naar vrijdag opvullend in noordwaartse richting verder te trekken. Voor ons land geldt dat vooral de westelijke kustgebieden, Zeeland en later het IJsselmeer en westen van de Wadden met het windveld te maken krijgen met de kanttekening dat de windrichting eerst aflandig (zuidelijk) en later op donderdag vrijwel parallel aan de westkusten is zodat het zwaarste windgeweld over zee zal blijven. Dit betekent meteen ook dat de meeste neerslag over zee zal vallen.
Donderdag overdag passage van het koufront met daarna kans op buien met onweer en windstoten ook landinwaarts, bij bescheiden onstabiliteit en ruime 0-6km windschering.

V.w.b. de Skywarn-meldingen dus aandacht voor schade en/of overlast door blikseminslag, wind of oplopende neerslagtotalen en natuurlijk voor de windstoten die het meldcriterium (90 km/u) halen. Over de westelijke helft van het land meest tot 100 km/u, aan de westkusten, Zeeland, het IJsselmeer en westelijke Wadden tot 110 km/u. Voor de overige gebieden mogelijk bij een bui tot 90 km/u.

Het KNMI waarschuwt ("Code Geel"): "Donderdag veroorzaakt storm Ciarán veel wind. M.u.v. het noordoosten worden vanaf de tweede helft van donderdagochtend (zeer)zware windstoten verwacht van 75-90 km/uur, in de kustgebieden van 90-100 km/uur, in Zeeland mogelijk zeer zware windstoten100-110 km/uur. In het Waddengebied en rondom het IJsselmeer zijn in de middag en avond zeer zware windstoten van 100-110 km/uur mogelijk. De windstoten komen uit een zuidelijke richting. In de loop van donderdagavond beperken de zware windstoten zich tot de kustgebieden. In de nacht naar vrijdag neemt de wind verder af."

Het lijkt dus wel wat mee te vallen maar kleine verschillen in de luchtdruk, positie of trekrichting van het laag kunnen nog flinke verschillen in de verwachting opleveren. Verder geldt landinwaarts dat al opgepast moet worden bij windstoten van 75-80km/u met veel bomen nog in het blad. Voor Ciarán verschijnt vanavond een update.

Windstoten en -richting cf. Harmonie 00z, bron Weerplaza:

UPDATE 2/11 08:46 - in grote lijnen kan de berichttekst bijven staan. De kern van Ciarán wordt nu iets oostelijker verwacht waardoor een bredere strook van de westelijke provincies met windstoten tot rond, of zelfs over, 100 km/u te maken kan krijgen. Voor de buien (althans v.w.b. de onweerkans) vandaag geldt dat het weinig onstabiel is (enkele honderden J/Kg MUCAPE) en dit in de loop van de middag zal afnemen. Wel is er 's-middags ruime 0-6km windschering beschikbaar over een groot deel van het land.

Het KNMI waarschuwt met een Code Oranje voor het westen en een Code Geel voor de rest van het land m.u.v. Groningen, Drenthe en Overijssel: "Vandaag veroorzaakt storm Ciarán veel wind. Vanaf het einde van de ochtend staat er voor Zeeland code oranje uit vanwege zeer zware windstoten van 100-110 km/u. De windstoten komen uit een zuidelijke richting. Vanmiddag breiden deze condities zich noordwaarts uit en staat er ook code oranje uit voor de kustgebieden van Zuid-Holland, Noord-Holland en voor het westen van het Waddengebied. Vanavond neemt de wind van het zuiden uit geleidelijk af en geldt er code geel voor windstoten van 75-90 km/u, in de kustgebieden van 90-100 km/u."

De wat ruimere impact over land geillustreerd met de door Harmonie 00z berekende windstoten voor 17:00LT, bron Weerplaza:

Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Media (28)Meldingen (77)Sluiten