03/05/2024 - (niet aangemeld)

Spotterbericht 854

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 04-11-2023 10:10 - 05-11-2023 23:55
Uitgifte 04-11-2023 10:00
Update05-11-2023 10:00

Momenteel rustig weer, over een groot deel van het land droog en over het zuiden zelfs vriendelijk en zonnig. Daarom komt echter al snel een eind als een occlusie bij een laag met de kern (ongeveer) over de Ierse Zee van zuidwest naar noordoost over het  land trekt. Bij de occusie een neerslagband en daarna buiig en dat duurt voort op zondag. Bij de buien kans op (wat) onweer, de grootste kans over zee gezien de hogere onstabiliteit, met de voorziene trekrichting kunnen die buien ook de westelijke kustgebieden aan doen. Dit betekent ook weer oplopende neerslagtotalen voor het noordwesten.

V.w.b. de Skywarn-meldingen aandacht voor schade of overlast door blikseminslag. Verdere extreme verschijnselen worden niet verwacht al is er wel kans op (zware?) windstoten over het noorden (Wadden) later in de periode (m.n. zondagavond). Modellen en verwachting zijn hierin niet eenduidig, zonodig verschijnt hiervoor een update.

Er staan op moment van uitgifte van dit bericht geen weerwaarschuwingen uit.

UPDATE 5/11 10:00 - EC doet het wat rustiger aan maar de meer fijnmazige modellen komen in de namiddag en vroege avond met windstoten die het meldcriterium (90 km/u) kunnen halen en overschrijden voor de noordwestelijke kusten en de Wadden. Het KNMI waarschuwt (Code Geel): "Vanmiddag vanaf ca. 14 uur worden in het westelijk kustgebied zware windstoten van ca. 80 km/uur verwacht, aan zee met name aan het einde van de middag mogelijk tot ca. 90 km/uur. De windstoten doen zich vooral bij buien voor en komen uit een westelijke richting."

Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Media (2)Meldingen (0)Sluiten