18/05/2024 - (niet aangemeld)

Spotterbericht 881

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 30-04-2024 18:00 - 01-05-2024 23:59
Uitgifte 30-04-2024 10:00
Update01-05-2024 16:00

Na warmtefrontpassage van oost naar west wordt warme lucht aangevoerd. In de loop van de dag ontstaat een (thermisch) laag zuidelijk/zuidoostelijk van ons land dat vanavond/vannacht noordoostwaarts beweegt. Op convergentie in het laag (vore) ontstaan buien die vanaf de (late) avond en het begin van de nacht over het zuidwesten noordwaarts trekken. Onstabiliteit en effectieve schering zijn voldoende voor vorming van pittige multicells met onweer, hagel en windstoten erbij.
Overigens komt bijvoorbeeld Harmonie met buien die nabij de kusten van Zuid- en Noord-Holland trekken dus wellicht ook meer noordelijk over de kustgebieden onweersbuien vannacht.

Morgen geldt voor het hele land (ruim) meer onstabiliteit maar ontbreekt een duidelijke "trigger" voor buien in een setting met weinig schering. Afwachten dus of buien kunnen ontstaan, de nadruk ligt op het zuiden en zuidoosten, het zou gezien de lage schering kunnen gaan om "pulse" type buien - onderschat deze overigens niet want kunnen pittig uithalen met opnieuw kans op onweer, hagel en windstoten. Onzekere zaak dus vooralsnog, zonodig verschijnt morgen een update.
Tot slot over het uiterste zuidwesten morgenavond laat opnieuw onweerkans bij buien die vanuit het zuiden naderen maar daarbij wel in kracht afnemen.

Skywarn meldsysteem:
Op beide dagen vnl. schade door blikseminslag of door windstoten. Hagel melden bij steengrootte van 2cm of meer of bij vorming van een gesloten dek van minstens 2cm dik. Van windstoten wordt niet verwacht dat met meldcriterium (90 km/u) gehaald wordt maar schade is mogelijk met de bomen in het blad.

Weerwaarschuwingen:
Er staan op moment van uitgifte van dit bericht geen weerwaarschuwingen uit.

Onderstaand kaartje (bron Weerplaza, Harmonie run 30/4 00z) toont de berekende totale neerslag tot middernacht donderdag op vrijdag en daarmee de regio waar volgens het model de buien zich vnl. zullen voordoen:

UPDATE 1/5 09:00 - Afgelopen nacht op ruimere schaal dan werd verwacht onweer, soms zelfs intens onweer. Toont maar weer eens aan hoe moeilijk het soms is - ook voor de meeste recente runs  van de fijnmazige modellen - zo'n onweersituatie precies te duiden.
Voor vandaag 1 mei: de vore waarvan in het bericht voor gisteren sprake was ligt over het noorden en beweegt -al afzwakkend - terug zuidwaarts. De onstabiliteit loopt vandaag flink op maar droge lucht, weinig forcering, weinig schering en een 'deksel' (zwakke inversie) beperken de kans op buien. De 'beste' kans is vanaf de 2e helft van de middag voor het zuidoosten en uiterste zuiden, het zal dan gaan meest om pulse-type buien, wellicht een enkele multicell. Convectieve temperatuur is volgens Harmonie tegen 28°C en dat kan over het zuidoosten net wel/net niet gehaald worden. Als het allemaal lukt kan het gaan om pittige exemplaren met onweer, (grote) hagel en windstoten.

V.w.b. Skywarn aandachtspunten blijft het oorspronkelijke bericht geldig, wel is de kans op meldenswaardige windstoten (minstens 90 km/h) toegenomen.

Estofex komt met een level-1 over o.a. de hele zuidelijke helft van ons land: "A level 1 was issued across S Netherlands and W Germany mainly for severe wind gusts and large hail."

UPDATE 1/5 16:00 - KNMI Code Geel voor het zuidoosten: "Vanavond bij een onweersbui kans op windstoten tot ca. 75 km/uur. Hagelgrootte tot ca. 2 cm. "

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Wind/storm (-schade)

Media (4)Meldingen (1)Sluiten